20 YILDIR BENZER SÜSLÜ CÜMLELER…
GERÇEKÇİ OLALIM
DEPREMİ UNUTTUK!
Sakarya Müteahhitler Birliği Başkanı Murat Bayrak 17 Ağustos 1999’da meydana gelen depreminin yıldönümünde yaptığı açıklamada, “yıllardır süslü cümlelerle gerçekler gizleniyor. Depremi unuttuk” dedi
Marmara Depremi’nin yıldönümünde Sakarya Müteahhitler Birliği Başkanı Murat Bayrak, şehirde ki eski binalar, bir türlü gerçek manada gündeme gelemeyen kentsel dönüşüm ve olmayan deprem hazırlıklarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.
VEBAL ALTINDALAR
Müteahhitler Birliği Başkanı Murat Bayrak 20 yıl önce yaşanan depremin unutulduğunu ve insanların halen tabutlarda yaşamaya devam ettiklerini ifade ederek “ Resmi raporlara göre, 17 bin 480 ölüm, 23 bin 781 yaralı vardı. 505 kişi sakat kaldı. 285 bin 211 konut, 42 bin 902 işyeri hasar gördü. Yaklaşık 16 milyon insan, depremden değişik düzeylerde etkilendi. Tam 20 yıl geçti ve maalesef beklenen adımlar atılmadı. Depremin hemen ardından alınan ve uygulanan radikal kararların ötesinde bir şey yapılmadı. Herkes, hepimiz süslü cümlelerle 17 Ağustos’un yıldönümlerinde depremi konuşuyoruz. Yapılması gerekenler yapılmadığı için şehri yönetenler, kanaat önderleri ve sivil toplum kuruluşları büyük vebal altında”
GERÇEK MANADA DÖNÜŞÜM
“Yıllardır bağırıyoruz. Her fırsatta dile getiriyoruz. Bu şehirde deprem yorgunu binalar var. Bunların hepsi adeta birer tabut. Vatandaşı da mağdur etmeyecek bir formül geliştirilip acil kentsel dönüşüm yapılmalı. Şehir genelinde ki çok katlı binalarla ilgili samimi adımlar atılmalı. Herkes topu taca atıyor. Bu insanlar bizim. Bu şehir bizim. Araçların geçemediği mahallelerimiz var. Bu bölgelere özel düzenlemeler yapılmalı. Depremi unuttuk, yaşadığımız acıları unuttuk. Eğer o gün yaşadıklarımızı unutmamış olsaydık aradan geçen 20 yılda gerçek manada çözümler üretir, tedbirler alırdık. 17 Ağustos’un üzerinden 20 yıl geçti, karar vericiler süslü cümlelerle depremi konuşmaktan vazgeçmedi.”
DOĞRULARI KONUŞALIM
İnşaat sektöründen birisinin dönüşümü gündeme getirmesi, gerçek manada kentsel dönüşüm yapılmalı demesi maalesef yanlış yorumlara sebep oluyor. Yanlış anlaşılsak da, birileri yıpratmak için meseleleri çarpıtsa da gerçekleri söylemeye devam edeceğim. Herkesin bildiği gerçeği dile getirmeyi görev kabul ediyorum. Sakarya’da yüzlerce tabut bina var. İki arabanın geçemediği, çıkmaz sokakların olduğu bölgeler var. Bu şehirde deprem güvenliği veya deprem tedbirlerinden konuşabilmek için öncelikle bu meselelerin çözülmesi gerekiyor” dedi.