Sakarya Dijital Yönetişim Ofisi, Genç Katılımlı Proje Atölyesi Fikir Yarışması kapsamında gençler projelerini ürettiler. Gençlerinde temsil edildiği Jüri, projeler arasında 10 finalisti belirledi. Finale kalan 10 projeyi siz hemşehrilerin beğenisine sunuyoruz. Alfabetik olarak sıralanan finalist projelerden sizlerin oyu ile birinci proje seçilerek uygulanacaktır. Oyunu kullan, şehirde uygulanacak gençlerin BİRİNCİ projesini SEN seç, oyunla şehrin geleceğine yön ver.
PROJE ÖZETLERİ
(PROJE ADINA GÖRE – ALFABETİK SIRALAMA)
Proje 1: Aynı Çatı Altındayız
Kategorisi: Sosyal Hizmetler
Proje Sahibi: Ramazan BOZKURT
Proje Özeti: Günümüzde çocuklarda görülebilen hastalıklardan olan Spinal Muskuler Atrofi (SMA), Serebral Palsi (SP), Kistik Fibrozis, Akdeniz anemisi, kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği, solunum güçlüğü vb, çocukları yatağa bağımlı hale getirebilmektedir. Bu hastalıklara sahip olan çocuklar yatağa bağımlı hale geldiklerinde yaşamsal gereksinimleri bakım verenleri / ebeveynleri tarafından karşılanmaktadır. Bu süreç, bakım verenlerin / ebeveynlerin psikolojileri üzerinde de olumsuz etkiler bırakmaktadır.
Hedef grubu, bahsi geçen çocuklara bakmakla yükümlü kişiler olan projenin hedefi bu zorlu süreçlerinde yaşadıkları problemlerin etkisini azaltmaya yönelik faaliyetler gerçekleştirme yoluyla psikolojik olarak var olan bakım yükü algılarından uzaklaşmaları sağlanması ve kendileri için etkinlik yapabilme fırsatı bulmalarıdır.
Bu kapsamda hedef gruba yönelik, kendi ikametlerinde, sanatsal aktivite planlaması (ahşap boyama, seramik tasarım, ebru sanatı, takı tasarım), kuaför hizmeti, sağlık bakım hizmeti, psikolojik destek, mindfulness ve okuma-yazma eğitimi faaliyetleri gerçekleştirilecektir. Böylelikle, bu kişilerin ruh sağlığı üzerinde oluşan olumsuz etkiler azaltılmış olunacaktır.
——————–
Proje 2: Bahçe Bereketi
Kategorisi: Çevre ve Su Yönetimi
Proje Sahibi: Hümeyra Elif KÜÇÜKKAYA
Proje Özeti: Günümüzün hızla değişen yaşam şartları ve kentleşme beraberinde insanların doğal ortamlardan uzaklaşmalarına neden olmaktadır. Projede, tarım arazilerine sahip Sakarya’da tarımsal faaliyetleri hobi ve eğitim amaçlı çeşitlendirmek, halkın bunaltıcı kent hayatından uzaklaşmasını sağlamak, küçük çaplarda bitki yetiştiriciliğini tanımak ve gençler ile çocuklar arasında tarımın önemi konusunda farkındalık yaratmak amaçlanmıştır. Bu kapsamda 5 dönümlük tarıma elverişli arazi üzerine sebze ve meyve ekimi/dikimi yapılarak küçük bir kısmına da kursiyerlerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere bir sosyal eko-tesis kurulması planlanmıştır.
Böylelikle bireylerin sosyalleşmesine katkıda bulunulacak, doğal ortamda keyifli bir şekilde zaman geçirmesi sağlanacak ayrıca temel tarım faaliyetleri hakkında farkındalık oluşacaktır.
——————–
Proje 3: Bir Taşta İki Kuş: Geri Dönüştürme ve Ulaşım
Kategorisi: Çevre ve Su Yönetimi – Ulaşım ve Kent İçi Hareketlilik
Proje Sahibi: Melike ATEŞ
Proje Özeti: Geri dönüşüm, çevrenin korunması açısından önem arz eden bir kavramdır. Atık çöp miktarını azaltırken, kaynakların tükenmesini önler ve kaynakların lüzumsuz kullanımının önüne geçer. Proje kapsamında, Sakarya ilinde belirlenecek noktalara akıllı geri dönüşüm otomatları konulması planlanmıştır. Akıllı geri dönüşüm otomatlar ile kâğıt, pet şişe ve metal kutuların kaynağında ayrıştırılarak toplanması sağlanacaktır. Atıklar akıllı geri dönüşüm atıldığında makine üzerinden SAKBİS (Akıllı Bisiklet) kartına belirli bir bakiye yüklenecektir.
Bu proje sayesinde geri dönüşüm ve çevre problemlerine ilişkin farkındalık sağlanırken; bisiklet kullanıcı sayısı artırılması da hedeflenmiştir.
——————–
Proje 4: Bisansör – Yokuş İçin Bisiklet Asansörü
Kategorisi: Ulaşım ve Kent İçi Hareketlilik – Çevre ve Su Yönetimi
Proje Sahibi: Furkan YILMAZ – Orenda Derneği
Proje Özeti: Bisiklet kullanmak çevreci, sağlıklı ve masrafsız bir ulaşım şeklidir. Ancak, yokuş yukarı çıkmak bisiklet kullanımı konusunda zorluk yaratmaktadır. Proje kapsamında, “Bisiklet Şehri Sakarya”da bisikletlerin daha verimli ve daha az eforlu kullanılabilmesi ve bisiklet kullanımının yaygınlaşması amacıyla insanların zorlu yokuşları, Kampüs yokuşu gibi, bisikletleriyle rahatça tırmanabileceği bir bisiklet asansörü sistemi geliştirilecektir. Bisikletçiler, tek ayaklarını asansörün açılı platformuna yerleştirecek ve belirli bir hızla yokuşu aşabilecektir. Bu asansörden sadece bisikletliler değil, bebek arabalı vatandaşlar ve scooter’lar da yararlanabilecektir. Böylelikle, bisiklet kullanımını ve kullanımın yaygınlaşmasını engelleyen bir unsur ortadan kalkmış olacaktır.
——————–
Proje 5: Bisiklet Hayattır
Kategorisi: Gençlik, Spor ve Kültür
Proje Sahibi: Ahmet İsrafil AYGAR
Proje Özeti: Eskiden beri Sapanca Gölü birçok bisiklet kullanıcılarının çok önemli bir güzergâhı olmuştur. Sapanca Lokman Hekim Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi de Sakarya ve Kocaeli arasında doğal güzelliklerin hâkim olduğu bir bisiklet rotasında bulunmaktadır. Bu doğrultuda proje kapsamında bisiklet kullanıcılarının okul ve çevresini dinlenme alanı olarak kullanabilmeleri ve bu rotanın yerli ve yabancı bisiklet kullanıcılarına çekici hale getirilmesi planlanmıştır. Bu çerçevede bisikletlilerin mola verecekleri, ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayabilecekleri, her türlü tamirat yapabilecekleri dinlenme istasyonu olarak da kullanılabilecekleri bir atölye oluşturulacaktır. Proje ile aynı zamanda bisiklet kültürünün yaygınlaşması ve çevre bilinci, sağlıklı yaşam, yakıt tasarrufu sağlanması da hedeflenmiştir.
——————–
Proje 6: Kitabımı Paylaşıyorum
Kategorisi: Sosyal Hizmetler
Proje Sahibi: Ayyüce Ülkühan YEŞİL
Proje Özeti: Son zamanlarda artan maliyetlerden dolayı kitap fiyatları oldukça yükselmiştir. Özellikle sınavlara hazırlık kitapların gerekliliği öğrencileri maddi anlamda zorlamaktadır. Bu projenin amacı az kullanılmış veya kullanılabilir kitap, roman, test kitapları ve benzeri kitapların toplanıp, bu kitaplardan özellikle dar gelirli öğrencilerin faydalanmasını sağlamaktır. Kişiler ellerindeki az kullanılmış veya kullanılabilir kitapları belediye tarafından belirlenen yere teslim edeceklerdir. Böylece artan maliyetler nedeniyle kitaplara ulaşamayan öğrenciler kitaplara ücretsiz olarak ulaşmış olacak hem de az kullanılmış özellikle test kitaplarının çöpe atılmasının önüne geçilecektir.
Bu proje ile hem ihtiyaç sahibi öğrenciler kitaba ulaşabilecekleri gibi kağıt kullanımını da azaltılarak ham maddesi ağaç olan gereksiz kullanımında önüne geçilecektir.
——————–
Proje 7: Mobil Gençlik Merkezi
Kategorisi: Sosyal Hizmetler
Proje Sahibi: Muhammed Taha YAZILI
Proje Özeti: Toplumda herkes aynı imkanlara sahip olamamaktadır. Özellikle kırsal kesimlerdeki öğrenci ve gençler maddi ve manevi imkansızlıklardan dolayı çeşitli faaliyetlere katılım sağlayamamaktadırlar. Mobil Gençlik Merkezi projesinin amacı gençlik faaliyetlerine ulaşamayan kırsaldaki gençleri ve öğrencileri bu faaliyetleri ulaştırmaktır. Bu proje kapsamında bir minibüs/otobüs mobil gençlik merkezi haline getirilip, gerçekleştirilecek etkinlik malzemeleriyle donatılacaktır.
Bu araç, özellikle kırsal yerleşimlere gidecek; halat çekme, parkur, koca ayak, dart, ok, ebru sanatı, yüz boyama etkinlikleri, sokak oyunlarını oynatma, kitap okuma halkaları, akıl ve zeka oyunları, spor faaliyetleri gibi gençlere ve öğrencilere farklı etkinlikleri deneyimleyecekleri bir gün yaşatacaktır. Bu hizmetlerde aynı zamanda mobil araçlarda gönüllü eğiticilerinde katılımı sağlanacaktır.
Bu şekilde kırsaldaki öğrenci ve gençlerin