PEKMEZ FESTİVALİ BULUŞTURDU.

Her yıl 21 Eylül Dünya Şerevaz ve Pekmez Günü olarak ilan edilen ve bu yıl pandemiden dolayı İkincisi erken bir tarihe alınan Pekmez festivali Kovid-19 tedbirlerine uygun olarak yapıldı.

15 Temmuz Camili Mahallesi Muhtarı Yunus Özçelik haftasonu Meşeli’deki evinde başta Sakarya protokolü olmak üzere Sakarya’nın yanı sıra Ankara İstanbul ve Rize’den gelen Karadenizli önemli misafirlerini ağırladı. Karadeniz ve Anadolu Kültürünü yaşatan Özçelik takdir edildi.

Dünya Şerevez ve Pekmez Günü kapsamında düzenlenen festivale Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım, Ak Parti Genel Başkan yardımcısı Seçim İşleri Başkanı ve Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz, Ak Parti Milletvekili Çiğdem Erdoğan Atabek, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Rize Güneysu eski Belediye Başkanı olan Ak Parti kurucularından Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Ahmet Minder, İl müftüsü Hasan Başiş, İl müftü yardımcısı Paşa Bektaş, minibüsçüler esnaf odası başkanı Ali Bektaş ve Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sezai Matur katıldı.

‘’ Karadeniz kültürünü yansıtan bir festival’’

Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım, “Bu festivale ilk kez katılıyorum. Muhtarımız Yunus Özçelik’i tebrik ediyorum. Biraz Karadeniz kültürünü yansıtan bir festival. Kokulu üzüm Rize’de çok meşhurdur. Sakarya’da da meşhur. Güzel bir etkinlik. Ürünü değerlendirmek için emek çok. Sonuçta hem yöresel bir ürünü değerlendiriyorlar hem de kültürü yaşatıyorlar. Gayet güzel bir ortam oldu. Tebrik ediyorum” İfadelerini kullandı. Açıklamasında Teknofest’e Sakarya’yı temsil edecek Seyfettin Selim Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri ile ilgili ifadelere de yer veren Kaldırım ; “Öğrencilerimize başarılar diliyorum. Gençlerimiz çok başarılı ve azimliler. Sakarya potansiyelli bir şehir. Özellikle gençler bilgi üretme noktasında gayretli bizde bunu destekliyoruz. ARGE ve sanayi alt yapısı için çok önemli. Tarım için, turizm için önemli. Dolayısıyla gençlerimize güveniyoruz. İnşallah TEKNOFEST’te de birinci olacaklar. Şimdiden gençlerimize başarılar diliyorum ve tebrik ediyorum” dedi.

‘’bu tür eylemler bize hep kazandırır’’

Ak Parti Genel Başkan yardımcısı, Seçim İşleri Başkanı ve Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz, “Bu festivale ilk kez katılıyorum. Adeta tek kişinin organize ettiği, bir ailenin festivale dönüşen bir ortamı söz konusu. Yunus Özçelik Bey çok uzun yıllar Sakarya’da olmasına rağmen ve Sakarya’dan evli olmasına rağmen esasen Rizeli. Rize’deki o kara üzüm pekmezini buraya taşımış. Çokta güzel etmiş aslında. Şifa kaynağı olduğundan bahsediyorlar. Güzelde bir ortam oluşturmuş burada. Bir yandan sohbet ederken bir yandan da pekmezin yapım süreçlerini öğrenmiş olduk. Tebrik ediyorum ve böyle organizasyonların da yaygınlaşmasını diliyorum. Geleneksel anlayış içerisinde bu tür eylemler bize hep kazandırır” ifadelerini kullandı.

Başkan Yüce; ‘’Geyve’de de yapmayı düşünüyoruz’’

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce , “Bunun anonim ismi İzabella. Ama tabi ki yerel kültür olarak hem Rize’de hem Trabzon’da ve Sakarya’da bunun ismi siyah kokulu üzüm. Siyah kokulu üzümün yemek olarak ayrı bir lezzeti var. Bunun dışında pekmezi olağanüstü güzel. Şifa değeri de çok yüksek. Ve insanlara özellikle çocuklar için kan yapıcı özelliği de vardır. Bugün burada kokulu üzümden pekmez yapma töreninde bulunduk. Pekmezi yaptık ve tadına da baktık. Şu anda pekmezle kavanozlara konuldu. İnşallah biz bunu tamamen hayır olarak dağıtacağız. Ben bu etkinliğin hayırlı olmasını, bu etkinliğin oluşumunu gerçekleştiren Camili Muhtarı Yunus Özçelik Bey’e teşekkür ediyorum. Katılımcı olarak katılan herkese teşekkür ediyorum. Biliyorsunuz üzüm denince merkez Geyve Pamukova . İnşallah bu festivali gelecek sene daha teşekküllü bir şekilde ve Büyükşehirin şemsiyesi altında Geyve’de de yapmayı düşünüyoruz.” dedi.

Teknofest’e Sakarya’yı temsil edecek Seyfettin Selim Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri ile ilgili de açıklama yapan Yüce, “Müdür bey başta olmak üzere öğretmenlerini, eğitim camiasına hizmet veren bütün yetkilileri tebrik ediyorum. Mükemmel bir okul ve hocaları çok ilgili. Öğrenciler pırıl pırıl. Öğrencilerden zeka fışkırıyor. Hem şehrimizi hem ülkemizi temsil etmelerinden dolayı tebrik ediyorum. Hepsine teşekkürlerimi arz ediyorum” diyerek sözlerini noktaladı.

‘’ baldan daha kıymetli’’

Rize Güneysu eski Belediye Başkanı olan Ak Parti kurucularından Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Ahmet Minder, “Bu festival için bizleri bir araya getiren Yunus Bey’e çok teşekkür ediyorum. Bundan 3 yıl önce buraya gelmiştim. Yunus kardeşime pekmez şenliğini burada başlatmamızı söyledim. Kara üzümün faydaları saymakla bitmez. Özellikle pekmezi kansızlığa çok iyi gelir. Ben baldan daha kıymetli olduğunu düşünüyorum. Hiçbir şeker katkısı olmadan tamamen doğal kendi özüyle pişmiş olan bir pekmez. Özellikle Koronavirüsün tüm dünyayı kasıp kavurduğu bir çağda organik yiyeceklere dönmemizin de önemli olduğunu düşünüyorum. İnşallah bu tip yöresel ürünlerin bu şekilde bir festivale dönüşmesi Türkiye’nin kültürel zenginliğine büyük bir katkı yapacağını düşünüyorum. Bu organizasyonu düzenleyen Yunus kardeşimize tekrar teşekkür ediyorum” dedi.

‘’ kendi topladığımız üzümleri pekmeze dönüştürüyoruz’’

Camili Belediye Başkanı Yunus Özçelik, “Bu festivali 3 yıl önce eski belediye başkanımız Ahmet Minder sayesinde organize ettik. Pekmezi asıl yapanlar Rize’den gelen eniştem. Bizde bahçemizde kendi topladığımız üzümleri pekmeze dönüştürüyoruz. Çocukken Karadeniz yöresinde kokulu üzümün her evin kapısında her ayrı akşamda böyle bir şenlik niyetinde yapılır. Bizde burada uzun yıllar sonra bir hevesle bu işe başladık. Tabi bu organizasyonu devam ettireceğiz. Gelecek yıl daha profesyonel bir şekilde yapacağız” ifadelerini kullandı.

‘’ Rize’den bu pekmezi yapmak için geldik.’’

Pekmezin yapılışının sırrını vermek istemeyen usta Halil Özçelik, “Pekmezin püf noktaları çok. Herkes yapamaz. Rize’den bu pekmezi yapmak için geldik. Çok uğraş verici bir süreci var. Pekmezi sabah aç karnına bir kaşık içeceksiniz. Kansız olanlara kan .

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir